Az 5.1 hangzásának beállítása az Ubuntu Linux rendszeren

Manapság egyre többen használnak a régen jól bevált stereo hangszórók helyett 5+1 vagy annál több csatornás hangszórórendszereket. Ennek tökéletes használatbavételéhez szükséges néhány alapvető, de fontos beállítás, amelyet részletesen ismertetni fogok.

A leírás az Ubuntu Linux 9.04 rendszer tesztelése alapján készült, ezért a többi verzió esetében lehetnek eltérések.

1., A futó pulseaudio szolgáltatás leállításához Terminál-ban futtassuk a következő utasítást:

killall -9 pulseaudio

2., Ezt követően szerkesszük át a sudo gedit /etc/pulse/daemon.conf parancs segítségével az /etc/pulse/daemon.conf állományt az alábbiak szerint:

A ; default-sample-channels = 2 sorban töröljük ki a sor elején található pontosvesszőt és a végére pedig 2 helyett 6-ot írjunk. Mentsük és zárjuk be a módosított állományt.

A Rendszer -> Beállítások -> Hang menüpontban az első három sort állítsuk Automatikus-ra, a maradék kettő lenyitható menüt pedig olyan lehetőségre, amelyek neveiben szerepel az ALSA kifejezés.

Az Alapértelmezett keverősávok lehetőség alatt pedig kattintsunk a PCM feliratú sorra és nyomjuk meg a Bezárás gombot.

3., Kattintsunk a panelen található hangerőszabályzó ikonra jobb egérgombbal és válasszuk a Hangerőszabályzó megnyitása lehetőséget. Nyomjuk meg a Beállítások feliratú gombot és az alábbi lehetőségek legyenek bepipálva:

- Fő hangerő
- PCM
- Surround
- Center
- LFE
- Vonalbemenet
- CD
- Mikrofon
- PC hangszóró
- Aux
- Mic Boost (+20dB)
- Mic Front Input
- Mix
- Duplicate Front
- External Amplifier
- Surround Jack Mode
- Channel Mode

4., A hangerőszabályzóban adjunk teljes hangerőt a Fő hangerő-nek, a PCM-et állítsuk nagyjából a felére, a Surround-nak adjunk szintén teljes hangerőt, a Center legyen minimumra, az LFE pedig legyen kb. a negyed hangerőre véve. A többiek hangerejét lehetőségeinktől függően, értelemszerűen szabályozzuk.

Kattintsunk a Kapcsolók feliratú fülre és jelöljünk be minden lehetőséget. Lépjünk a következő, Beállítások feliratú fülre és a Surround Jack Mode: lehetőségnél a Shared, a Channel Mode: lehetőségnél pedig a 6ch legyen kiválasztva.

Zárjuk be a hangerőszabályzót és kattintsunk ismét jobb egérgombbal a panelen található ikonjára, ahol most a Beállítások lehetőséget válasszuk.

A lenyitható menüben azt a lehetőséget válasszuk, amelyben az Alsa név szerepel és alatta a PCM-re kattintsunk majd pedig a Bezárás gombra.

Ezt követően lépjünk be a Rendszer -> Munkamenetek menüpontba és kattintsunk a Hozzáadás gombra. Névnek írjuk be: pulsekill - vagy tetszőlegesen mást -, viszont a parancs az alábbi legyen:
killall -9 pulseaudio és kattintsunk a Hozzáadás, majd pedig a Bezárás gombra.

Ha minden beállítást sikeresen elvégeztünk, akkor kedvenc video/zenelejátszónkkal már ki is próbálhatjuk.

Startup Growth Lite is a free theme, contributed to the Drupal Community by More than Themes.